Update 11 juni 2020: nieuwe versoepelingen

Update 10 mei 2020: goed nieuws

Update 26 april 2020: echo's


Ook wij als verloskundigen hebben veel overleg met onze regio en de ziekenhuizen over het Corona-virus. Geruststellend is dat uit recent onderzoek blijkt dat het virus niet extra gevaarlijk is voor zwangeren en baby’s. Gelukkig zitten jullie en jullie baby’s NIET in een risicogroep.

We willen als verloskundigen voor iedereen goed kunnen zorgen maar ook andere zwangeren en onszelf goed beschermen. Daarom zijn er sinds begin maart verregaande maatregel van kracht in onze praktijk, die we op het moment weer langzaam aan het afschalen zijn.

 

Hieronder zie je de informatie die geldt voor alle zwangeren en kraamvrouwen in de regio en waar alle verloskundigen zich moeten houden: 

Beste zwangere/kraamvrouw,

Op dit moment heerst er in Nederland een Coronavirus- (COVID 19) pandemie. Dat betekent dat veel mensen binnen een korte tijd hetzelfde virus hebben. Samen met alle verloskundigenpraktijken en ziekenhuizen en de kraamzorgorganisaties in de regio zijn er afspraken gemaakt omtrent het Coronavirus.  Omdat de situatie snel verandert, veranderen ook adviezen snel. Houd daarom onze social media (FB en instagram) in de gaten zodat je op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen.

Antwoord op vragen over virus en zwangerschap
Wij kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt, bijvoorbeeld wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, of de baby risico loopt of wat je moet doen als je besmet bent. Voor het antwoord op dit soort vragen verwijzen wij naar de site van RIVM 
(https://www.rivm.nl/coronavirus/covid-19/vragen-antwoorden).

Er is op dit moment geen enkele aanwijzing dat het COVID-19 virus bij zwangere vrouwen meer (of minder) risico’s geeft dan bij anderen. Dus alle aanwijzingen voor burgers gelden ook voor zwangere vrouwen en kraamvrouwen.

Voor de gezondheid en veiligheid van jou, je baby en die van ons, wijzen wij je op een aantal belangrijke zaken. Als je intensief contact hebt (gehad) met een persoon dat het virus zou kunnen hebben, bijvoorbeeld omdat het een huisgenoot is, kan hij of zij jou besmet hebben. Je kunt dan koorts krijgen (lichaamstemperatuur van 38 graden Celsius of hoger) en klachten als keelpijn, hoofdpijn, verkoudheid, hoesten en/of benauwdheidsklachten. In dat geval, neem dan contact op met de huisarts.

Ook willen wij jullie vragen om bij (lichte) griepverschijnselen, verhoging/koorts of verkoudheid niet naar de praktijk/ het ziekenhuis/ het echocentrum te komen, maar telefonisch contact met ons op te nemen. Wij kijken dan samen met je naar de juiste oplossing.

Verder zijn de volgende hygiënische maatregelen belangrijk:

·                    Was regelmatig je handen

·                    Hoest of nies in je elleboog

·                    Gooi papieren zakdoekjes direct na gebruik weg

·                    Was je handen regelmatig of wrijf ze in met handalcohol

·                    Schud geen handen en begroet mensen liever niet met            kussen

·                    Houd sociale afstand

 

Maatregelen praktijk per 11 mei 2020 

We zijn enorm blij om jullie onderstaande uitbreiding van de zorg te kunnen mededelen!

We hopen de zorg stapsgewijs te kunnen uitbreiden maar zijn afhankelijk van de ontwikkelingen en regionale afspraken. De onderstaande afspraken gelden voor onze eigen praktijk en (nog) niet voor de ziekenhuizen. Zij komen op korte termijn ook met uitbreiding. Ook daar houden wij jullie van op de hoogte.

 

Zwangerschap:

·         De intake (eerste afspraak) zal weer plaatsvinden op de praktijk, zonder je partner. Heb je de intake liever wel met je partner, dan mag het ook telefonisch natuurlijk. Heb je een telefonische intake gepland staan, dan word je gebeld of gemaild wat je voorkeur is.

·         Alle controles zijn weer op de praktijk en niet meer telefonisch. Als je nog een telefonische controle gepland hebt staan, bellen we je om te overleggen wat je wilt.

·         De gewone controles op de praktijk zijn nog zijn zonder je partner. Is het medisch of psychisch noodzakelijk dan mag je partner mee, na overleg met ons.

 

Echo’s

·         Partner (zonder klachten) mag aanwezig zijn bij: 8 weken-echo, termijnecho (tussen 10-12 weken), de 20-weken echo van Diagnostiek voor U en de liggingsecho. Bij ALLE andere echo’s moet je nog alleen komen.

·         We gaan weer liggingsecho’s maken tussen 34-36 weken. Je wordt gebeld of gemaild voor een afspraak als je rond deze tijd zwanger bent.

 

 

Bevalling:

·         Bij je thuisbevalling mag naast je partner, indien je dit wenst, een extra persoon aanwezig zijn. Beval je in het ziekenhuis dan is een extra persoon naast je partner (nog) niet welkom.

 

Kraambed:

·         Onze zorg in het kraambed blijft voorlopig ongewijzigd. Naast de telefonische visites om de dag, doen we een kraamvisite bij jou thuis in overleg met jou en indien gewenst. Indien het nodig is om vaker een kraamvisite te doen, dan zullen we die vanzelfsprekend doen.

·         De nacontrole 6 weken na je bevalling zal weer op de praktijk plaatsvinden zonder je partner ook ik overleg met jou.

 

Wat zeker blijft gelden:

·         Als je klachten hebt als hoesten, koorts of benauwdheid, of ben je COVID19-positief bevonden, kom dan NIET naar de praktijk maar bel ons dan. Kom ook niet naar de praktijk als je zieke huisgenoten hebt.

·         Je partner mag uiteraard ook geen klachten hebben wanneer hij/ zij meekomt

·         Let buiten het lichamelijk onderzoek steeds op de anderhalve meter afstand

·         Je mag ons natuurlijk altijd bellen met klachten of vragen over je zwangerschap. 

Tot Slot 

Het zijn bijzondere tijden. Maar we zijn een nuchtere regio en bundelen onze krachten waar mogelijk! Wij hopen op je begrip en medewerking. Ook wijzelf houden onze eigen gezondheid goed in de gaten. Op deze manier zorgen we voor elkaar!

Terug naar boven